integreren... - Reisverslag uit Saint-Denis, Réunion van Eric Derksen - WaarBenJij.nu integreren... - Reisverslag uit Saint-Denis, Réunion van Eric Derksen - WaarBenJij.nu

integreren...

Door: @

Blijf op de hoogte en volg Eric

31 Maart 2008 | Réunion, Saint-Denis

Het heeft even geduurd, maar hier is dan weer het langverwachtte vervolg van mijn avonturen in St. Petersburg.

Ik zal maar meteen beginnen met het feit dat het nog altijd niet helemaal klinkt tussen mij en het Russische volk. Ik ben opnieuw gerold (ik wilde de deur van het metrostation inlopen en op het moment dat ik mijn hand uit m´n zak haal waar mijn portemonnee in zat, was ik omringd door 6 mannen en voelde ik dat mijn portemonnee uit mijn zak werd gehaald). Verschillende mensen zagen het gebeuren en eentje kwam later mijn portemonnee terugbrengen. Deze lag op de grond van het metrostation met alles behalve mijn geld er nog in.
En later werd ik in de metro nog een keer uitgebreid behekst door een vrouwtje waarbij een aantal draadjes in haar bovenkamer waren doorgebrand…
Al met al integreer ik hier dus niet echt gemakkelijk ik krijg ik steeds meer het gevoel dat ik blij ben als ik hier straks weg kan. Dit neemt natuurlijk niet weg dat St. Petersburg een hele mooie stad is en dat ik hier echt veel meer leuke dan negatieve dingen meemaak!

Met ons onderzoek loopt het nog steeds niet storm maar we komen wel vooruit. Voor de Pasen hadden we een deel naar Nederland gestuurd voor feedback. Dit gaf ons een paar dagen rust. Dit kwam wel goed uit want 2 vriendinnen van Suus kwamen een week langs en nu hadden we tijd zat om met hen dingen te ondernemen. Het was echt een hele gezellige week die is omgevlogen! De 2 dames zijn inmiddels doorgegaan naar Moskou en wij kunnen weer vol frisse tegenzin verder gaan werken want we hebben feedback en nog een hoop te doen.

Zo zijn we 2 weken geleden met 9 mensen van het instituut een weekend naar het `echte Rusland´ gegaan. St. Petersburg is de 4 na grootste stad van Europa (5.000.000 inwoners) en toch al behoorlijk westers. Het dorp waar wij naartoe gingen ligt 5 uur bij ons vandaan, heeft 200.000 inwoners en het is er heerlijk rustig en de lucht is schoon. Het dorp was omringd door tal van kleine kerken dus we konden genoeg gaan bekijken.
Onderweg hiernaar toe zag ik wel veel dingen die leken op de dingen die ik in China had gezien. De wegen waren heel slecht (in 5 uur hebben we ongeveer 250 km. afgelegd), overal was de berm bezaaid met zwerfafval en de huizen en dorpjes waar we langsreden waren alles behalve ontwikkelt. Opnieuw werd duidelijk hoe groot de verschillen tussen arm en rijk in een land kunnen zijn. In China zat al het geld van het land in Beijing, Shanghai en Hong Kong, in Rusland zit al het geld in Moskou en St. Petersburg.
De dag erna gingen we door naar 2 andere dorpjes die ernaast lagen. Dit lag op 3 km. van de grens met Estland. Het ene dorp had 650 inwoners en een reusachtig fort. Het andere bestond voor het grootste deel uit een klooster. Binnen de muren van dit klooster leefden nog mensen en waren schooljes en winkeltjes. Op het moment dat wij aankwamen was net een mis afgelopen. De deuren van de kerk openden, veel gelovigen wachtten vol spanning en toen kwamen 10 of 12 orthodoxe priesters naar buiten die allemaal in zichzelf mompelden. Alle gelovigen volgden hen een smal pad af naar een ander klooster waar iedereen weer naar binnen ging.
Het was best vreemd om te zien hoe dat die kleine gemeenschap zo hecht kan zijn en zo strikt volgens bepaalde regels kan leven. Aan de ene kant heb ik hier wel heel veel respect voor maar aan de andere kant denk ik dat het behoorlijk bekrompen is want je mist zoveel dingen van het leven die er in mijn ogen veel meer toe doen…
Als passend einde voor dit avontuur zaten hadden we treinkaartjes voor de terugreis gekocht voor maandagmorgen 02.55 uur. we zouden dan om 08.08 uur in St. Petersburg zijn zodat we toch nog gewoon naar het instituut zouden kunnen. (We zijn nog wel op het instituut geweest, waren zelf behoorlijk actief maar om 19.00 uur ging toch echt het lampje uit).

Ik ben niet echt een fan van Amerika. Afgelopen weekend was er een feestje op het Amerikaanse consulaat en dit was volgens een van de Amerikanen van ons instituut echt heel leuk. Je moest er wel op tijd zijn want het duurt even voordat je binnen bent.
Nou, het duurde bijna anderhalf uur om binnen te komen…
Eerst moest je buiten je paspoort inleveren. Deze werd gekopieerd en nagetrokken. Daarna mocht je een voor een naar binnen waar je door een soort van vliegveldbeveiliging heen ging en daarna moest je nog eens je camera (als je die bij je had) inleveren. Dit heeft mijn vooroordelen over het land maar weer eens bevestigd.
Verder klaagt iedereen altijd dat Nederlanders zo gierig zijn, nou dat vind ik van Amerikanen ook. Het feestje begon om 21.00 uur en tot 22.00 uur was er gratis wodka. Maar omdat de iedereen zolang buiten moest wachten, konden er maar heeeeeeel weinig mensen van genieten. Maar met feestje op zich was niks mis.

That´s all for now, ik zal proberen om mijn volgende verhaal iets sneller te publiceren ;-)

• 31 Maart 2008 - 09:58

Sanne:

hoihoi!
    leuk om weer eens een berichtje te lezen! al was ik door marks gesms vrijdag al wel op de hoogte! balen dat je weer gerold bent! stomme lui daar! iig nog su6 met je opdracht en kom dan maar weer snel terug:) kun je mooi weer mee stappen!;) hoef je mark niet zo af te leiden met smsen!;)
    xx

• 31 Maart 2008 - 10:03

Sandra:

hai hai
    vind het ma moeilijk mensen die russen, ma jullie slaan je er wel doorheen:)
    wel leuk van al je feestjes en bezoekjes, je haalt er iig alles uit wat erin zit. ga daar vooral mee door:)
    hoop snel meer positieve dingen van je te horen.
    veel succes en plezier.
    dikke kus

• 31 Maart 2008 - 10:53

Annie:

Mooi verhaal! Herkenbare situatie met die Amerikanen trouwens :-S Apart zijn ze wel, maar ze vinden zichzelf uitermate sociaal en normaal...uhuhh

Donderdag feestje met Wen&Wil, de sollicitaties zijn de week erna. Ben heel benieuwd. Verder alles rustig hier, de zon begint de schijnen gelukkig.

Met Suus ook alles prima zo te lezen op haar pagina, heel goed! Pas goed op jezelf en dikke kussen voor jullie!

Liefs, An

• 01 April 2008 - 22:56

Maatje:

Aircoo!!! Stiekem wist ik al een beetje wat jullie in de tussentijd allemaal gedaan hebben... maar dat is maar goed ook want ik moet natuurlijk goed op de hoogte blijven van de avonturen van mijn mede avonturiers!!!

Fijn dat het met Anouk en Lenneke leuk was, had ook niets anders verwacht :)

Ik zie weer uit naar jullie volgende mail...tot die tijd: Hou je taai en geef ze maar eens een karatekick al la Airco! Wiahaaa! Misschien moet je voortaan een fake portomonnee in je jas doen ;) Maar, kop op en borst vooruit!!!!

Keep the good spirit up!
    Dikke kus

Ps. Ik mis jullie wel hoor!!!

• 09 April 2008 - 19:35

Suus:

Tjeee, alweer gerold? misschien moet je maar even een Russische metermafose ondergaan een je 'met-bont-muts naam' maar even in de praktijk gaan brengen! ;)

Troostje, ons onderzoek gaat ook laaaaaaaangzaam vooruit. Maar vooruit is vooruit is ons motto! :D

Geniet van alle mooie dingen die Rusland te bieden heeft! maar met jou positieve manier van denken komt dat vast goed.

Ik blijf jullie volgen! Groetjes aan suus

x Suus Africa Style

• 11 April 2008 - 14:02

Marjolein:

Wow time fly's, ongelovelijk nog maar 2 weken en dan zit mijn reis er al op :O het is zo veels te snel gegaan: Geniet er dus nog goed van haha voor je het weet sta je ook weer op nederlandse bodem ;)
    kisses from Cape town

• 21 April 2008 - 07:52

Mariek:

Huuu Die!
    SO! Gisteren met volle overgave die 8eruitpolonaise voor je neergezet op het stadhuisplein hoor! We doen hem nog wel een keer over als je weer in het Nederlandse bent :) Ik ben benieuwd of je nog iemand neer hebt kunnen... uhm knuppelen... in naam van de kampioen? ;) Moehaha
    Verder mooie verhalen over je trip door Rusland hoor... Veel plezier nog en take care!!
    Kus!

• 30 April 2008 - 08:54

Suus:

Heej Eric!

Thanks for your message!
    Koninginnedagfeestje vindt hier pas vanavond plaats (er zijn namelijk ook nog mensen die moeten werken ;) )
    Ons afstuderen begint op te schieten! Dat wil zeggen dat we binnen nu en twee weken ons marketingplan zo goed als af moeten hebben waardoor er wel een beetje tijdsdruk ontstaat. Want ookal zijn we geintegreerd in het afrikaanse easy-easy motto, we hebben genoeg te doen! Gelukkig gaat het wel goed, ons researschplan is zo goed als af en de rest loopt redelijk op rolletjes.

Fijn dat het bij jullie ook eindelijk begint te komen! Ik dacht dat Afrilkanen erg waren maar zo te horen ligt het Russische tempo ook niet al te hoog .. ;)

In tegenstelling tot jullie krijgen wij vanavond WEL bitterballen (haleluja!) en ga me nou niet vertellen dat jullie dit niet als de ultieme kans zagen om binnen twee uur lam te worden..?! wat was dan jullie doel?? ;) Wel jammer dat het een beetje stijf was! Konden jullie er niet wat Brabantse gezelligheid ingooien??

Wanneer komen jullie eigenlijk weer terug?? Wij vliegen 30 mei, nog maar 4 weekjes dus :(

Wel leuk dat we jullie kunnen volgen hoewel je site wel iets meer up to date mag houden (kom op je kan het! Als 4e jaars communicatie student moet je ondertussen toch geleerd hebben verhaaltjes uit je duim te zuigen ;) )

Nou veel succes met jullie opdracht, groetjes aan Suus en hou die Russen een beetje onder de duim he!

X Suus